12. 8. 2024

JADROVÉ ZBRANE ZO SVETA NEZMIZNÚ. Bohužiaľ...

Súčasná situácia Japonska a susedné krajiny
16.09.2020
 
Jadrové zbrane z tohto sveta nezmiznú: Bohužiaľ, budú existovať navždy
Hrôzu jadrových zbraní nemožno preceňovať. Keďže som sa narodil po vojne, strach z jadrových zbraní veľmi nepoznám, ale keď prvýkrát na svete zhodili atómové bomby na Hirošimu a Nagasaki a my Japonci sme boli prvými ľuďmi na svete, na ktorých použili jadrovú zbraň, tak túto tému vnímam ako veľmi blízku.
Atómová bomba bola v USA údajne dokončená tesne pred koncom 2. svetovej vojny, čo viedlo k jej zhodeniu na Hirošimu a Nagasaki, kým na európskom fronte sa Nemecko vzdalo už v máji 1945, kedy technológia jadrových zbraní nebola ešte dokončená.
Ale je toto skutočný príbeh?
To si rozhodne nemyslím.
Dôvod, prečo nezhodili atómovú bombu na Nemecko, bol ten, že aj keď jadrové zbrane boli takmer hotové, Američania aj Nemci boli bieli a jadrové zbrane chceli otestovať na najhoršej žltej rase (americké pohŕdanie)... Možno je rozumné sa nad tým zamyslieť. Vládni predstavitelia USA tvrdili, že zhodenie atómovej bomby urýchlilo koniec vojny a zachránilo životy 1 až 2 miliónom japonských a amerických vojakov. Zdanlivo. V skutočnosti chceli vidieť jadrový účinok najprv na žltej rase. Po zhodení dvoch atómových bômb Američania prvýkrát videli desivý účinok jadrových zbraní a navyše dosiahli koniec druhej svetovej vojny.
Od roku 1945 začali Rusko (vtedy Sovietsky zväz), Francúzsko, Veľká Británia a Čína, krajiny, na ktoré sa Spojené štáty z hľadiska praktického štádia jadrových zbraní pozerali bokom, postupne vyvíjať jadrové zbrane. Vo svete je dnes viac ako 23 000 jadrových zbraní, väčšina z nich (viac ako 90%) pochádza z USA a Ruska. Navyše, 8 000 rakiet je už reálne nasadených a pripravených na odpálenie v priebehu niekoľkých minút, takže situácia je hrozná, až z toho mrazí.
V apríli 2009 americký prezident Barack Obama vystúpil v Prahe s prejavom na tému Svet bez jadrových zbraní a vyhlásil zásadný posun v jadrovej politike USA. Prezident Obama neskôr získal Nobelovu cenu za mier, pretože to vyhlásil ako prezident Spojených štátov. To je skvelé, ale stalo sa potom v USA niečo, čo by smerovalo k zrušeniu jadrových zbraní? Odpoveď je NIE. Podľa mňa Spojené štáty s nadšením uvažujú o jadrovom rozvoji, no zároveň chceli dať ľuďom v krajine aj mimo nej vedieť, že v maximálnej možnej miere myslia na mier.
Je to škoda, ale musím vysvetliť, čo si myslím.
<Potreba jadrových zbraní – 1>
V súčasnosti sú Spojené štáty, Rusko, Francúzsko, Spojené kráľovstvo a Čína členmi Zmluvy o nešírení jadrových zbraní (NPT) ako päť štátov vlastniacich jadrové zbrane, a štáty nevlastniace jadrové zbrane sú Japonsko, Nemecko, Švédsko, Členmi sú Rakúsko a Mexiko, Brazília a ďalší. India, Pakistan, Izrael a Severná Kórea však nie sú zmluvnými stranami NPT. Zmluvu o zákaze jadrových zbraní (TPNW) však nepodpísali Japonsko, Južná Kórea, Austrália, Nemecko, Švédsko atď., ako ani štáty s jadrovými zbraňami India, Pakistan, Izrael a Severná Kórea. Čo to znamená, že Japonsko, ktoré sa v skutočnosti vysmievalo úžasnosti jadrových zbraní, nepodpísalo TPNW? Netreba dodávať, že ide o americký jadrový dáždnik. Severná Kórea, Čína a Rusko sú jadrové mocnosti okolo Japonska a tieto jadrové hrozby sa môžu kedykoľvek stať realitou a explodovať nad Japonskom. Ak sa tak stane, Japonsko zmizne z povrchu zeme v dôsledku zničenia Japonska. Na tento účel je jadro absolútne nevyhnutné a stáva sa odstrašujúcim prostriedkom. Je vo svete dobre vyvážené.
<Potreba jadrových zbraní – 2>
Tu apelujeme v prvom rade na zrušenie jadrových zbraní, a aj keď jadrové zbrane vo svete zmiznú, ako to dokážeme? Aj keď príde inšpektor skontrolovať zbrane schované v podzemí, dá sa dobre zaklamať, ak ide o úskočný národ. Aj keď sa jadrový vek oficiálne skončí, možno uvažovať o tom, že skrytý jadrový vek bude pokračovať. Ak je to tak, mali by sme si objasniť názov jadrovej veľmoci a presne nahlásiť, koľko jadrových zbraní má, kde a ako ich skladuje, napríklad NPT. Týmto sa veľmi nelíši od súčasného spôsobu. Ak sa nad tým zamyslíme opačne, môže napríklad na Zemi nastať veľká panika, pri ktorej dôjde ku konfliktu a napokon sa rozvinie do skrytej jadrovej vojny bez dôkazov o vlastníctve jadrových zbraní. Inými slovami, nie je jasné, ktorá krajina má koľko nezverejnených jadrových zbraní.
Dnes je deväť štátov s jadrovými zbraňami a najnebezpečnejšia vec v ktorejkoľvek z týchto krajín je, že môže existovať jadrový terorista, ktorý stlačí jadrové tlačidlo. Navyše nemožno vylúčiť, že existuje možnosť spôsobiť vážnu haváriu pri nakladaní s jadrovými zbraňami a spôsobiť nezvratnú situáciu. Myslím, že je lepšie objasniť existenciu jadra, ale toto je jediná strašidelná vec.
Severokórejský vodca Kim Čong-un, predseda Kórejskej strany pracujúcich, povedal: „Spoľahlivé a účinné sebaobranné odstrašenie Severnej Kórey odstráni vojnu na Zemi a naša bezpečnosť a budúcnosť budú zaručené navždy.“ Severná Kórea tvrdila, že sa dokáže ubrániť akejkoľvek nepriateľskej sile. Inými slovami, jadrové odstrašenie možno zachovať, ak bude prísne kontrolované, aby sa jadrové zbrane nedostali k teroristickým skupinám.
Na sile tieňa jadrových veľmocí chcem poukázať ešte na jeden bod. Napríklad Severná Kórea. Keby Severná Kórea nebola jadrovou veľmocou, je to jedna z najchudobnejších krajín Ázie a jej ekonomika, spoločnosť, obchod a logistika sú extrémne malé. Avšak práve preto, že ide o jadrovú veľmoc, Severná Kórea vyzerá inak a stáva sa veľmi veľkou a sú miesta, ktoré sa bežnou diplomaciou nedajú dosiahnuť. Z tohto dôvodu sa americký prezident Trump dvakrát osobne stretol a rokoval s Kim Čong-unom o denuklearizácii. Ak by nemali jadrovú zbraň, nikdy by sa s vodcom takej malej a chudobnej krajiny nestretol.
S jadrovou zbraňou vyzerá národná moc tejto krajiny čudne veľká a Japonsko a ďalšie krajiny môžu urobiť krok-dva k rôznym rokovaniam so štátmi, ktoré vlastnia jadrové zbrane. To isté platí pre ďalšie jadrové mocnosti, Indiu, Pakistan a Izrael.
Potom vo svete existujú hnutia za zákaz a zrušenie jadrových zbraní, no hnutie za zákaz jadrových zbraní je v každom prípade plytvanie, aj keď je dobré, že nejaký pohyb k zákazu existuje.
Na záver by som sa rád podelil o svoje myšlienky o Japonsku. Geograficky je Japonsko obklopené jadrovými mocnosťami a zdá sa, že jedného dňa bude mať jadrové zbrane aj Japonsko. Rovnako ako v prípade prejavu severokórejského vodcu, teda národnej bezpečnosti, Japonsko má mať jadro na výrobu energie alebo zabránenie vojne, aby nebolo pod americkým jadrovým dáždnikom.
Z vyššie uvedeného vyplýva, že jadrové zbrane
budú, žiaľ, existovať navždy.




Esej z prekladu knihy THE NAKED TRUTH
Osamu Minoo: NAHÁ PRAVDA, Vydavateľstvo Sanseido, 2021
Z japonského originálu s podporou Google Translate
voľne preložila Viera Minoo, marec 2022


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára